Luik, Wandeling langs Citadel, monument, trap en Maas (4 km).


Beschrijving route

Deze korte wandeling vergt wel de nodige inspanning. Vanaf Place des Déportés gaat, na ongeveer 400 meter wandelen, de route eerst ruim 100 meter omhoog om later via een trap van maar weer liefst 374 treden naar beneden te gaan. Maar zowel het uitzicht boven op de heuvel als ook de afdaling via de trap is zeer de moeite waard. Hieronder staan de belangrijkste bezienswaardigheden.

De Citadel van Luik is gelegen op een heuvel met uitzicht op de stad waar het van het zuidwesten via het zuiden tot het oosten op uitkijkt. De heuvel ligt gemiddeld op 111 meter boven de Maas en op 170 meter boven de zeespiegel. De citadel werd oorspronkelijk gebouwd in het jaar 1000 onder het bewind van Notger, de prins-bisschop van Luik en heeft sindsdien verschillende reconstructies ondergaan. Het huidige ontwerp dateert uit 1671 en bestaat uit vijfhoekige bastions met halvemanen op elke hoek. De citadel is volledig geïntegreerd binnen de stadsmuren en biedt een prachtig uitzicht over Luik en de Maas.

 Zicht op de stad Luik en de Maas.


Klik hier of op de foto voor een groter beeld in een nieuw venster.

De Montagne de Bueren is een oplopende straat die bestaat uit 374 treden en verbindt de wijk Féronstrée en Hors-Château met Au Péri en de toegang tot de citadel van Luik. De wandelroute loopt andersom, dus je gaat nu via de trap naar beneden. Als je beneden bent kijk dan ook eens terug de trap omhoog. Het is zeer indrukwekkend. De trap werd aangelegd in 1881 ter ere van de 600 Franchimontezen die omkwamen tijdens de Slag om Luik op 29 oktober 1468. Vanaf de trap heeft u een schitterend uitzicht over de stad Luik en de rivier de Maas. Jaarlijks worden op de eerste zaterdag van oktober ongeveer 3000 kaarsen aangestoken ter gelegenheid van een wijkfeest.

Het Paleis van Justitie is gevestigd in het Prins bisschoppelijk Paleis van Luik. Dit gebouw bevindt zich op de Place Saint-Lambert in het centrum van de stad. Het paleis herbergt zowel het Provinciebestuur als het Justitiepaleis. Het is de thuisbasis van rechtbanken en administratieve kantoren. Het Prins bisschoppelijk Paleis van Luik is een van de mooiste historische gebouwen in de stad.

Hierna loop je richting de Maas, de brug over. Aan de andere kant loop je langs de Maas naar de volgende brug die je ook weer over steekt om zo weer bij het beginpunt aan te komen.

 De trap van maar liefst 374 treden.


Klik hier of op de foto voor een groter beeld in een nieuw venster.

 

Routekaart

Routekaart Luik
Klik hier of op de kaart voor een groter beeld in een nieuw venster.

 Download:

Klik hier
voor de GPS-tracks.
Dit is een ZIP-bestand.

Klik hier
voor de GPS-tracks.
Dit is een gpx-bestand.


Starten/parkeren.

Place des Déportés, Luik
Helaas is de parkeerplaats i.v.m. werkzaamheden voorlopig niet te gebruiken.

 

Horeca

o.a.bij het Place du Marché

 

 

Disclaimer

Klik hier.

« Terug